Miljoenennota - In teken van koopkracht

De zorgen over de sterk dalende koopkracht zijn terug te zien in de Miljoenennota van 2023. Zoals de traditie wil, heeft de minister van Financiën deze in de middag van Prinsjesdag aan de Tweede Kamer gepresenteerd.

Een tas vol boodschappen met op de voorgrond een portemonnee met briefgeld
Nieuws
Datum: 21-09-2022

De inflatie is historisch hoog en de koopkracht van burgers staat zwaar onder druk. Het oplopen van de energieprijzen heeft niet alleen effect op de energierekening van huishoudens, maar ook op die van bedrijven. Daardoor worden producten duurder en loopt ook de rekening in de supermarkt op.

Prijsplafond energie

Op de valreep heeft het kabinet besloten om burgers tegemoet te komen waar het de oplopende energierekening betreft. Op de avond voor Prinsjesdag werd bekend dat er een gedeeltelijk prijsplafond voor energie komt. Meer hierover leest u in dit artikel.

Minimumloon en AOW omhoog

Het kabinet komt naar eigen zeggen met een ongekend pakket om de koopkracht volgend jaar te redden. Zo gaat het minimumloon in 2023 met maar liefst 10% omhoog. Datzelfde geldt voor gekoppelde uitkeringen, zoals bijvoorbeeld de AOW.

Andere toeslagen

Verder stijgt de huurtoeslag structureel met bijna € 17 per maand. Ook de zorgtoeslag wordt verhoogd met maximaal zo’n € 43 per maand. Ouders met meer dan twee kinderen krijgen een iets hoger kindgebonden budget. Lagere inkomens kunnen ook volgend jaar in aanmerking komen voor een energietoeslag van € 1.300.

Belasting op arbeid

Werkenden gaan in de eerste inkomstenbelastingschijf (tot ± € 70.000) met 0,14% een fractie minder belasting betalen. Effectief gaat het om slechts enkele tientjes per jaar. Wel gaat de arbeidskorting omhoog.

Belasting op vermogen

Wie vermogen heeft, gaat over het (fictieve) rendement daarvan meer belasting betalen. Nu is dat nog 31%, in 2023 wordt dat naar verwachting 32%. De belasting wordt in 2024 en 2025 waarschijnlijk verder verhoogt tot uiteindelijk 34%. Wel gaat het heffingsvrije vermogen omhoog van ongeveer € 50.000 naar € 57.000.

Koopkracht per saldo omlaag

Over dit jaar repareert het kabinet de koopkracht nauwelijks. Dat betekent een forse aderlating voor bijna iedereen. Vorige week maakte het Centraal Planbureau (CPB) bekend dat de koopkracht in 2022 met 6,8% daalt. Door het instellen van een prijsplafond voor een deel van de energierekening zal dit cijfer waarschijnlijk iets lager uitvallen.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag